top of page

Vinterhvit dverghamster

Vinterhvit dverghamster (Phodopus sungorus)

Størrelse: 8-11 cm

Vekt: 45 - 65 gram (standardvekten)

Levealder: 1,5 - 3 år. Ting som diett, genetikk og levemiljø (stress) påvirker levealderen.

Unger: 1-12stk

Drektighet: 18 dager.

Kromosomer: 28 (så arten kan reprodusere med campbells dverghamster som skaper hybrider).

Faida

Dverghamster arten med minst variasjon i farger og avtegn. Vekten oppgitt er vekten avlsdyr skal forholde seg til, noen kan være større eller mindre når man kjøper kjæledyr av oppdretter. 

Hybrider

Hybrid dverghamster er en hybrid mellom arten vinterhvit dverghamster (P. sungorus) og campbells dverghamster (P. campbelli) og det er kun disse 2 artene som kan reprodusere sammen og lage avkom. Disse avkommene er egentlig infertile men grunnet avl over tid før man var helt klar over at disse var 2 ulike arter og at sammen lagde de hybrider så førte det til at avkommene altså hybridene ikke lengre er infertile. Det har ført til at hybrider er mer vanlig å komme over enn renartet campbells og renartet vinterhvit grunnet at grossister som selger til butikker ikke avler renartet men hybrider. Så om man ikke har kjøpt en campbells eller vinterhvit fra en oppdretter hvor de har stamtavler og er registrerte dyr er disse hybrider og jeg anbefaler å lese den siden linket her istedenfor da infoen der er mer relevant; 

Snapp

En hvitfarget hybrid, Snapp (2020/21 - 2022).
Selv om en dverg er hvit er den ikke en vinterhvit.

Hybrider kan ha utseende fra begge artene men uansett hvilken av artene de ligner på er de fortsatt hybrider, ikke vinterhvit eller campbells. Avl av hybrider er regnet som uetisk og man kan ikke drive avl av hybrider etisk så avler man hybrider er man en kjøkkenoppdretter.

Hybrider har gjerne mer problemer med øynene grunnet dårlig avl som fører til kort snute og eller dårlig plassering av øynene som fører til at de sitter feil og prolaps kan forekomme, altså øyet kommer ut av øyehulen og må gjerne fjernes med operasjon av veterinær. Dette er smertefullt. De er veldig utsatt for aggresjons problemer som er genetisk og nedarvet og fører til biting både i og utenfor buret avhengig av type aggresjon.

Noen ulike hybrider som har vært i mitt eller Migoses hamsteroppdrett sitt eie.

Hann eller hunn hamster?

Så hva bør man velge, hann eller hunn? Dette har mer med personlig preferanse å gjøre da det er lite til ingen forskjell i oppførsel eller lukt. Hunner lukter ikke ved løpetid og det å merke de har løpetid er veldig vanskelig selv for erfarne oppdrettere så hunnene lukter ikke lik syrisk hunner gjør. Ikke er det forskjeller i hvem som er mest energisk eller aktiv heller.

Hunner går gjerne bedre sammen med andre hunner enn hanner som går sammen med hanner gjør. Mer info lengre ned om dette.

Hunner

Åpningen hos hunner er bare noen få mm fra hverandre. Har nippler (8stk), duftkjertelen er mindre synlig og ikke like aktivt i bruk som hannene sin så derfor mindre sjanse for overbruk. Nipplene som er mest synlig er lengst nede så der det er lettest å se etter dem.

Hvordan ser man forskjell på hann og hunner? Hanner har et betydelig åperom mellom anal åpning og penis med baller som kan være veldig synlige når de er litt mer voksen mens hunner har kort nesten ingen åperom, synlige nippler på hoften så første rekken vil gjerne alltid være synlig. 

Duftkjertelen til hanner er nesten alltid veldig synlig og er gjerne oftere i bruk enn hunner sin mens hunner sin er gjerne mer gjemt men det betyr ikke at huner ikke kan ha en veldig synlig duftkjertel.

Hanner

Åpningen hos hanner er ca 1cm fra hverandre. Hanner har ingen nippler. Duftkjertel kan gjerne være gul i farge og har lettere for å bli betent, spesielt på våren når den er mer i bruk. Gul fargen er bare avfarging fra duftkjertelen og er normal.

Vinterhvit i naturen

Når det kommer til hamster er det greit å vite litt om hvordan de lever i naturen for å vite litt hvorfor de har behov for enkelte ting eller hvorfor de gjør visse ting. Og det å vite hvor de kommer fra og hvordan de lever er med på å vite hvordan man tilpasser dyreholdet av dem når de holdes i fangenskap.

Vinterhvit dverghamster forekommer i flere ulike typer landskap som bjørkeskoger, hvete og alfalfa åkere, stepper og gressmarker. De er tilpasset ett kaldt klima noe anatomien deres gjenspeiler med ører som er mer krøllet sammen og helt pelsdekte poter samt de får vinterpels på høsten og vinteren for å tåle kulden.

landkaart-campbellies-en-russen.webp

Orasnj (venstre) er vinterhvit dverghamster og den brungule (høyre) er campbells dverghamster.

Bilder fra land og områder man finner vinterhvit i.

Rovdyr

Vinterhvit dverghamster har ulike rovdyr som jakter på dem, blant disse finner man ugler (Bubo scandiacus), Weasels (Mustella), Pallaskatt / Steppekatter (Otocolbus manul), Jerv (Gulo gulo), Gaupe (Lynx lynx), Sobel (Martes zibellina) og Rev.

Temperatur, vinter og vinterpels

Vinterhvit er jo mest kjent for egenskapen til å få vinterpels og at de blir hvite. Vinterpelsen er da mer enn den hvite fargen, pelsen skiftes ut ved røyting noe de gjør når antall timer lys går ned, og de blir ikke hvite over natten men begynner gradvis i flekker å få mer hvit pels

Vinterhvit er jo mest kjent for egenskapen til å få vinterpels og at de blir hvite. Vinterpelsen er da mer enn den hvite fargen, pelsen skiftes ut ved røyting noe de gjør når antall timer lys går ned, og de blir ikke hvite over natten men begynner gradvis i flekker å få mer hvit pels

Ulike grader av vinterpels.

Vinterhvit i fangenskap

Hvordan er vinterhvit i fangenskap som kjæledyr?

De har behov de må få dekt som behovet de har for graving, sanking av mat på en naturlig måte, ha plass å utarte seg på og sånne ting.

Så hvordan er campbells i fangenskap som kjæledyr? 

I min mening som oppdretter av arten vil jeg si de er noen herlige skapninger som er søte, små og raske og de har flere ulike personligheter. De er en veldig instinkt-basert art så de har vedlikeholdt mange av sine naturlige instinkter og har behov for at disse blir tilrettelagt.

Noen av de instinktene er, graving av tuneller og hulesystemer og lete etter maten og samle inn mat i ett matlager i de hulesystemene de graver. De fleste elsker også å jakte og fange insekter noe man kan lese mer om her; 

Arten er veldig aktiv og kan løpe på kilometersvis gjennom en natt rundt om i buret og på egnet løpehjul. Ikke alle løpehjul på markedet er trygge for bruk da de er for små eller har åperom i løpebanen som fører til knekte bein og klør. De må ha ett løpehjul på minimum 21cm, men de kan også bruke 28cm uten problemer for det meste.

Pistasj

Mapilamis Pistage

Bilder av vinterhvite her på oppdrettet.

Substrat og tuneller

Vinterhvit dverghamster er en gravende art som har behov for å grave tunneler selv i fangenskap. De foretrekker å grave tunellene sine selv men enkelte kan trenge en tunellstarter, hvertfall om de ikke er vant med å grave fra før av men de aller fleste har instinktene der uansett om de har vokst opp med det eller ikke.

Som hovedsubstrat trenger vinterhvit ett substrat som er laget av trygge tretyper eller papirstrø som støver lite samt det må kunne holde tuneller stabilt.

Er chipsi classic trygg for vinterhvit?

Ja. Det er misinformasjon at det ikke er trygt for arten. De eneste vinterhvite det ikke er trygge for er de med allergi mot hva substratet er laget av som ikke skal være særlig vanlig. Jeg bruker chipsi classic med mine da dette holder tuneller bra og de elsker det, samt det er ingen pelstap, kløing eller nysing som er allergi symptomer.

Vinterhvit dverghamster vil gjerne ha mellom 3-10 tunell åpninger i substratet og ofte er nesten alle sammenkoblet med hverandre. De separerer også gjerne på egne rom for mat, noen for å sove og enkelte lager egne deler for å ha som toalett.

Løpehjul

Vinterhvite har behov for løpehjul i buret de kan løpe og få ut energi på men jeg merker at de er ikke den arten som løper særlig lenge av gangen men det gjør ikke behovet for å ha ett trygt hjul tilgjengelig til enhver tid selv om det ikke virker som at det brukes særlig.

Vinterhvite foretrekker mer å jogge / løpe i litt saktere fart enn de andre dvergene og jeg ser de mye heller foretrekker en spasertur rundt buret hvor de kan finne mat, gnage på noen småting, stoppe ved sandbadet eller begynne på en ny tunell inngang mer så enn å sprinte på ett hjul.

Det er viktig at de har plass til å bevege seg skikkelig på da det kan ha negativ effekt på helsen og være tegn på sykdom eller helseplager om de virker inaktive og sløve.​

Men ekstremt mye løping, og spesielt uten eller med svært få pauser er også en dårlig ting og kan tyde på stressløping.

Faida running
00:53
Faida forage
01:24
Winterwhite dwarfhamsters in a Wheel
00:22
Winterwhite dwarfhamster, Tornado
01:03
Winterwhite dwarfhamster grooming
01:29

Vinterhvit helse

Når det kommer til hamster så er det ikke alltid lett å vite hva som er normalt og ikke og hvordan man ser om de er friske eller syke, og vinterhvit er flinke på å gjemme dette så her er tegn å se ute etter og hva som er normalt og hva som er bekymringsverdig.

Normal kroppstemp: 36,1-37°C 

Puls: mellom 300- 600 slag i minuttet. Det er vanskelig å finne for vinterhvit spesifikt men SHF nevner tallet 349 i puls med arten.

https://www.hamsterforeningen.se/rysk-vintervit

Pustefrekvens: ca 50- 135 i minuttet.

Stress: løping frem og tilbake langs buret, klatring på buret (gitter, tak etc)

Symptomer på smerte og sykdom: rufsete pels, krokete rygg, myser med øynene, "svømmer" (nevrologisk sykdom), lener hodet på en side, ikke åpner øyet, 

20210409_155020.jpg

Trixie, en hybrid som viser hvordan smerte og symptomer på sykdom.

Håndtering og temming

Håndtering og temming av vinterhvit dverghamster.

Vinterhvit er en allerede tam og rolig art fra naturen sin side men dårlig avl kan føre til aggresjon mot folk samt om man ikke respekterer og lar hamsteren være i fred og man driver å vekker og forstyrrer dem så vil de gjerne reagere med å skrike og siste løsningen er gjerne biting.

Når man får hjem en ny vinterhvit fra en oppdretter er det greit å la han/henne få være i fred og bli kjent med buret i ett døgn da det kan være mye å flytte til ett nytt sted med mange nye lukter, lyder og ting å ta innover seg. Når de har fått roet seg ned litt

Pistasj

Mapilamis Pistage

Utetid og utebinge

Utetid med vinterhvit dverghamster er ikke en ting man må gjøre 1 gang om dagen x antall minutter, og man skal aldri vekke en hamster for å gi den utetid. Har man en hamster som ønsker ut hver dag så er det greit men ikke alle hamstere synes en utebinge og det å være ute av buret gøy og enkelte finner det stressende. Så om man har hørt "alle hamstere må ha utetid en gang om dagen i x antall minutter/timer" så stemmer det ikke og kan føre til stress om man har en hamster som ikke liker det og man ignorerer det fordi noen sier alle må ha utetid hver dag. 

Tornado og Pistasj

Mapilamis Pistage og Mapilamis Tornado

bottom of page