Informasjon om vekking av hamster og hvorfor det er farlig for hamsteren.
Enkelte ganger så møter man på de folkene i hamstergruppene som sier det går fint å vekke hamsteren så du kan ha utetid og kose med den når det passer deg, men hvilken effekt har dette på helsen og levetiden til hamsteren og hvorfor sier mange av oss i hamstermiljøet at man ikke skal gjøre dette?
Hva skjer nå man vekker hamsteren?
Hamsteren vil bli gretten og over tid aggressiv, man kan forvente å bli bitt, og avhengig av arten kan hamsteren begynne å skrike.
Men det vil også påvirke hukommelsen, metabolismen og andre ting i daglig livet som å løpe rundt og jo mer man vekker hamsteren jo mer påvirker det levetiden til hamsteren. Som vil si kortere liv enn de små allerede har. Det kan være med på å kutte ned flere måneder i livet til hamsteren.
Døgnrytmen til hamster
Den naturlige døgnrytmen til avhenger smått av art det er snakk om men de har alle veldig lignende type døgnrytme samt individuelle forskjeller kan forekomme i en art som er utenfor normalen for arten. Gjennomsnittlig sover de 8-14 timer i ett døgn og de sover det ikke sammenhengende men er våken i små perioder inni redet hvor man ofte hører at de spiser eller gnager på noe men det er ofte kortvarig og ikke punkter man skal ha utetid med hamsteren ved.
Jo eldre en hamster er jo mer vil hamsteren sove, samme gjelder veldig unge hamstere å. De som er mest aktive er de unge voksne og voksne.
Roborovski dverghamster - vintertid er gjerne når det blir synlig mørkt ute på kveldene. Sommeren gjerne 21-23 tiden og utover natten, når det er overskyet og grått ute, tidlig på morgenen. Og en times tid på dagtid hvor de er litt aktive av erfaring mellom 12-16 tiden.
Vinterhvit dverghamster - er våken på morgen, kveld og natt. Gjerne aktivt sent, i 12-02 tiden på natten.
Campbells dverghamster - er våken på morgen, kveld og gjerne gjennom dagen i perioder. Sover veldig lett av seg i motsetning til vinterhvit.
Hva vil det si at hamsteren sovner av utenfor buret ved utetid?
Det kan tyde på at man vekker hamsteren, spesielt på dagen når hamsteren skal sove. Det kan også være tegn på diabetes, om det skjer av og til bare kan det være hamsteren ble sliten av å være i utebingen og sovnet av. Men skjer det hver gang eller nesten hver må man ta en glukose test om det ikke kommer av at man vekker hamsteren da dette vil være ett av symptomene for diabetes. Og kommer det av at man vekker hamsteren så må man stoppe å vekke hamsteren for utetid og vente til hamsteren våkner selv.
Sovner hamsteren av i hendene dine, utebingen etc så prøver man å returnere den rolig og greit i buret så den får sove i fred da det å sove ute i det åpne er en veldig sårbar situasjon for ett byttedyr som en hamster.
Endre døgnrytmen?
Det er enkelte som kan mene det at det er innafor å endre hvilken ende av døgnet hamsteren er våken på, dette vil føre til stress og problemer som nevnt ovenfor da de må bli vekket ofte for å bli vant til å våkne på dagtid. Selv om man starter med det når de er små så vil det fortsatt føre til problemer og trolig mer så da når de er mer avhengig av mer søvn. Tunnelene til hamsterne skal være en trygghetsplass og det å løfte opp taket og ta ut hamsteren fører til stress og vil til slutt føre til en hamster som kan være mye mer utrygg rundt folk, gjerne biter og napper, skriker og føler seg utrygg å ha hulen eller huset på en plass og vil flytte seg rundt veldig ofte for å prøve å få være i fred.
Kan man ikke ha ett dyr som er våken på kveld, natt og morgen mer enn dagtid så får man tak i ett dagaktivt kjæledyr ikke en art eller type dyr som ikke er det.
Hvilke situasjoner er det ok å vekke hamsteren?
Når hamsteren må til veterinæren eller ha medisiner på et spesifikt tidspunkt. Eller om man må evakuere boligen. Det å måtte vekke for helsesjekker vil trolig bare være med og forværre helsen, spesielt over tid, vent heller til hamsteren naturlig er våken for jo mer man vekker jo værre blir det for hamsteren.
Den sjekklisten er ikke nødvendigvis noe man bør følge om det er akutt evakuering og det er snakk om å få tak i hamsteren og dra, men for veterinær timer eller medisiner bør den her følges.
Ikke bare løft lokket eller huset av rett over dem og ta tak i dem, gjør det forsiktig og skånsomt.
Vær rolig i bevegelsene og vær stille ikke høylytt. Snakk til hamsteren rolig og forsiktig.
Rør på strøet rundt dem forsiktig og vent til de våkner opp av seg selv, ikke forhaste det. For veterinær turer kan man gjerne sette hamsteren i reiseburet 30 min i forkant så de får slappe av i reiseburet før man drar og legge seg til rette der om de ønsker å sove igjen.
Selv om folk som kan virke til å ha erfaring med hamster, som oppdrettere, sier det er greit å vekke dem er det ikke det og kan tyde på at det er en useriøs oppdretter man snakker med eller folk som mener det ikke gjør noe skade fordi de har aldri sett noe galt skje av det noe som ofte blir brukt som argument mot noe av sånn info. Det stresser hamsteren og har en tydelig negativ effekt på dyret så det er jo derfor det blir sagt at man ikke skal vekke hamster som sover med mindre det er strengt nødvendig.
Skrevet og sist endret 01.05.24
Skrevet av Inger Marie Hatmosø / Winter Desert Hamstery
Comments