Dverghamsterne er 3 ulike arter og alle 3 artene omnivore, som tilsier altetere på norsk. De spiser frø, planter og insekter, og den sistnevnte er ofte en favoritt og en nødvendig del av dietten og dverghamsterne skal faktisk ha mer insekter i dietten enn syrisk hamster som bare skal ha mellom 4-8% avhengig av livstadie. Det vil si 1-5 melormer i uken er ikke nok for dverghamster.
Tørkede insekter er det hamsterne vanligvis får servert men det sunneste er levende insekter. Tørkede insekter er ikke ett dårlig alternativ og er viktig de å men om man klarer det og har muligheten til å fôre med levende insekter er det definitivt å anbefale og litt bedre enn de tørkede.
Før det fortsettes, denne artikkelen har bilder og videoer av insekter og hamster som spiser insekter.
Insekter som skal fôres for hamster skal komme fra å ha vært avlet i fangenskap, ikke viltfanget. Viltfanget fører med seg fare for parasitter og sykdommer noe man bør unngå da noen av disse ulumpskhetene kan være svært skumle for de små kroppene til hamster. Det finnes også et vidt utvalg levende insekter man avler i fangenskap, selv her i Norge man kan velge mellom da vi har insektivore kjæledyr som er lov å eie i Norge som kun lever på insekter og de må ha variasjon i diettene sine de å.
Melorm
Melorm har ulike stadier, egg, larve, puppe og bille. Billene er de som reproduserer og legger eggene, og larvene er hva man som oftest mater hamsterne med.
Disse er egnet for alle hamster artene, de er små med alt ifra noen få mm til 2-3cm i lengde avhengig av alder. Mange sier man må knuse hodet så den ikke biter hull i kinnposene til hamsteren, dette er en veldig utdatert myte og like usann som at zophobas larver kan spise seg ut av magen på en gekko.
Man kan fôre alle livstadiene melorm til hamster, men ikke alle artene vil foretrekke det samme. Roboer og campbells (+ enkelte hybrider) vil være de som lettest har interesse for billene, dette har med at begge artene spiser biller i naturen og ikke bryr seg særlig om den ekle lukten og smaken billene ofte slipper når de føler seg truet for å forebygge at de blir spist. Mens de andre hamster artene vil trolig unngå å spise dem, men kan være enkelte individer av de artene å som vil like det.
Noen mener man skal separere de ulike livsstadiene når man avler melorm, jeg har ikke gjort det siden 2020 og har fortsatt original kolonien min bare med nytt påfyll innimellom. Eggene blir ikke spist opp i min erfaring, ihvertfall ikke nok til å skape problemer.
Melormer har jeg i en 50x30cm plastbunn fra ett gammelt hamsterbur fra noen år tilbake, der har jeg tørr kokosjord hvor jeg fôrer fiskeflak, litt havregryn innimellom, grønnsaker, frukt, løvetann (stor favoritt) og oppmalte frø fra hamstermat.
Man bør ikke bruke havregryn som substrat, dette vil kunne føre til grain mites altså korn midd, mugg og generelt bare en ensidig diett hos melormene som hos spesielt Leopard gekkoer har blitt oppdaget at det skaper problemer med at fytinsyre fra havren binder seg til kalsiumet og hindrer opptaket av kalsium.
En boks med melormer, de hvite har nylig hatt hamskifte så exoskeletonet er ikke blitt hardt igjen og dermed klassiske fargen til melormen. 2 hybrider og 1 kinesisk hamster som spiser melormer.
Næringsinnholdet kan variere smått avhengig av mat de har spist men det her er referanseverdier for å gi ca tall på hva man kan forvente i levende melormer.
Næringsinnhold larver: 37,6% dry matter, 52,7% protein, 32,8% fett, 3,2% ASH, 5,7% ADF, 0,11% kalsium, 0,77% fosfor, 1:7 kalsium : fosfor, 0,22% magnesium, 0,14% natrium
Næringsinnhold pupa: 54,6% protein, 30,8% fett, 5,1% fiber, 0,8% kalsium,
Næringsinnhold biller: 63,7% protein, 18,4% fett, 16,1% fiber, 0,07% kalsium,
Buffalo larver
De er enda mindre enn melormer igjen, har mykere exo skeleton og er godt egnet for roborovski dverghamster.
Dubia kakkerlakker
Dubia kakkerlakker er den mest vanlige typen kakkerlakker man bruker som fôrdyr i Norge. De kan bli rundt 4-5cm store men nymfene (de små) er godt egnet for dverghamstere da de voksne ofte kan være for store for flere dverghamstere. Jeg har derimot hatt kinesisk hamster og hybrid dverghamster som fint spiste større fôrdyr som voksen hann og zophobas larver men disse hadde stort jaktinnstinkt og var fôret levende insekter i 1-2 år på det punktet.
Video av min tidligere kinesiske hamster som spiser en voksen hann dubia kakkerlakk.
Næringsinnhold: 65,6% fuktighet/vann, 23,4% protein, 7,2% fett, 2,9% fiber, 80mg kalsium, 260mg fosfor
Sirisser
Sirisser er et godt alternativ for aktive hamstere med stort jaktinstinkt og snadder synes hamsterne det er å. Sirisser pleier å være en større favoritt merker jeg, både hos tidligere hybrider, kinesiske hamsteren jeg hadde og roboene på oppdrettet. Er tom så har ikke testet på vinterhvitene enda men må definitivt prøve det ut med dem. De hopper en del når de føler seg truet så om man ønsker å la hamsteren jakte på dem selv ser jeg at det er best å gjøre det i en plastkasse med høy kant, 15cm skal være greit. Gjerne pleier det å være en kasse dekt med jord og andre insekter samt spirer for enda mer gøyale aktiviteter for hamsteren.
Næringsinnhold sirisser: 77,1% vann,
Gresshopper
Gresshopper er noe vinterhvit dverghamster og roboer finner i naturen, de er ett godt alternativ for aktive hamstere med jaktinstinkt. De kan også gis med pinsett om de ikke er interessert i å jage etter dem. Gresshopper kan klatre på alt, om det er glass, plastikk eller hva det skulle være så ha noe med lokk, som tåler varme og har lufting. Det finnes vel forsåvidt ulike arter/typer gresshopper men er vanskelig å finne god info på det og når man spør folk i insekt/reptil miljøet blir man bare anbefalt å ikke avle selv men heller kjøpe, men fikk ikke noe brukbart svar så det er jo koselig når man spør om noe og ikke får svaret man leter etter.
Næringsinnhold gresshopper:
Rosebiller
Rosebiller og rosebille larvene er også en type insekt man kan fôre hamster. Billene er utrolig fine å se på, de kan derimot fly/seile og bør ha lokk i beholderen. De lever for det meste av frukt. De kan dø om frukten blir fermentert kan det virke som så vær OBS på det.
Næringsinnhold er vanskelig å finne på disse.
Zophobas
Blir ofte forvekslet med melormer selv om de er utrolig mye større og har andre farger. De er også vanskeligere å avle
Silkeormer, voksmøll kan også gis men jeg vet ikke om man får levende silkeormer i Norge og jeg vet lite om voksmøll og larvene utenom at de har mye fett.
Isopoder
Svært sjeldent en hamster har faktisk interesse i å spise isopoder, jeg har hatt 1 hamster som har spist en halv isopode og jeg har prøvd å tilby for de fleste i ulike livstadier, selv ikke unge eller drektige vil ha dem selv om de har en del mer kalsium enn andre småkryp. Bedre å ha som renholdere i bioaktive bur eller som hobbydyr.
Spretthaler
Disse er ikke akkurat en matkilde da de er alt for små, men nevner de allikevel da ikke alle er klar over hvor små de er eller hva de gjør. De er mikroskopiske små renholdere som lever av muggsporer og er gode å ha i bioaktive oppsett samt de dukker opp av seg selv i våt jord. Vanlig misforståelse er at de spiser og ødelegger planter, noe de ikke gjør.
Fluer
Man får kjøpt bananfluer for hoppeedderkopper og knelere, mener de alle er flygeløse når man kjøper fra Reptilutstyr ihvertfall. Kan hende de å har flere ulike typer fluer for sånt.
Fluer er noe man kan gi bare unngå fluer som er ville/kommet innendørs. Anbefaler ikke å kjøpe en hel koloni bare for hamsteren derimot, de er mange, små og er ikke sikkert hamsteren spiser dem. Men om man har knelere, hoppe edderkopper eller andre hobby dyr som spiser dem så kan man teste og evt dele kolonien med hamsteren(e).
Comentários