top of page

Dverghamster i naturen

Oppdatert: 26. jun.

Litt info om dverghamster artene i naturen så man bedre kan forstå oppførsler og behov for artene i fangenskap. Om du ønsker å lese mer om kinesisk hamster, syrisk hamster eller til og med mus kan du sjekke ut migoses.no da vi sammarbeider mye for å spre god info om artene vi avler.


Denne artikkelen går over habitater, leveområder, rovdyr, klima og miljø de lever i så man kan lære mer om artene i naturen. Når det kommer til hybrid dverghamster så eksisterer ikke disse i naturen og dermed vil ikke informasjonen her være særlig relevant for dem da man heller aldri kan si hvilken av artene de tar mest etter og gjerne kan de regnes å være veldig ulike renartene grunnet problemene av krysningen.


Roborovski dverghamster (Phodopus roborovskii)

Roboer er den minste hamsterarten og den som kommer fra mest ørkenbaserte områder. Områdene roboer holder seg på er gjerne 1200-1500 meter over havet.


Leveområder: Kazakhstan, Mongolia, Manchuria, Lake Zaysan, Tuva, Xinjiang i Kina, Shaanxi provinsen og mer spesifike ørkener som Ordos ørkenen, Gobi ørkenen.


Habitater: Sanddyner, temperert gressmarker og gressmarker, buskmarker og til og med i senere tider rundt menneskeskapte områder som åkere hvor de gjerne kan forskyne seg med matvarer som hirse og andre planter og frøplanter som folk i disse områdene har.


Bilder fra leveområdene for å vise variasjonen i terreng og habitat.



Temperatur: 18-24C er det anbefalte for robo, høyere enn 26C og man risikerer heteslag noe som kan gi irreversible effekter eller død. Roboer liker ikke høye temperaturer og foretrekker stabil temperatur og tåler ikke særlig rask temperatur endringer så bra. Roboer har faktisk ikke samme overlevelses metoden som andre artene ved lave temperaturer som er torpor når det blir kaldt, de kan gå inn i det av matmangel og vannmangel men ikke kulde.

Luftfuktighet: roboer foretrekker luftfuktighet mellom 45-65%. For de som ikke er godt kjent med luftfuktighet må den ikke være helt stabil hele tiden og kan gå fra 45 til 65 i løpet av en dag til å med så den må ikke være på 45 eller noe annet mellom der hele tiden.

Lystimer: Roboer trenger normale sesongbaserte lystimer er viktig for normal døgnrytme hos hamsteren.


Rovdyr: Hornugle (Nordvest Kina) robo utgjør ca 18% av hornugle dietten. Leoparder, brunbjørn, steppe-rev, gobi-pit viper (Glodius intermedius). Ørkenrotte artene Mongolske ørkenrotter (Meriones unguiculatus) og Midday jird (Meriones meridianus) vil angripe roboer om de møter på dem når de sanker mat da områdene de lever på overlapper.


Forsvar: fryser på plass, løper avgårde og om de ikke får gjort det så skriker de og i værstefall biter. Liker ikke å bli plukket opp ovenfra.


Vinterhvit dverghamster (Phodopus sungorus)

Vinterhvite kommer fra litt mer frodige men tøffe forhold med ekstreme kuldetemperaturer oppimot -40C. Derfor har vinterhvit utviklet en egen pelstype for kuldesesongen samt anatomien til vinterhvit reflekterer dette med pelsdekte labber og hale, og ører som er mer lukket og mindre.


Leveområder: Nord-Kazakhstan, Uralfjellene, Vest-Sibir, Sør-Sibir, i Novosibirsk området,


Habitater: stepper, kornåkere og bjørkeskoger, gressmarker,


På kartet er det oransje området vinterhvit og gulaktige fargen campbells.


Temperatur: Temperatur toleransen for vinterhvit vil avhenge av om den har vinter eller sommerpels. Sommerpelsen er mye mer kuldesensitiv mens vinterpelsen fint tåler kaldere temperaturer. Som med andre hamsterarter tåles brå temperatur endringer dårlig og den bør derfor holdes jevnest mulig på mellom 18-26C, over 26C og du kan risikere heteslag noe som kan gi irreversible effekter eller død og kulde kan gi torpor.

Luftfuktighet: 55-80%. Dette er preferansen de har for luftfuktighet. For de som ikke er godt kjent med luftfuktighet må den ikke være helt stabil hele tiden og kan gå fra 55 til 80 i løpet av en dag til å med så den må ikke være på 55 eller noe annet mellom der hele tiden.


Lystimer hos vinterhvit vil variere og det er anbefalt å følge årstidenes normale lys til mørkeforhold hos arten, det er også måten man får vinterpels på i fangenskap er ved lysstyring så hos vinterhvit kan man ikke akkurat nevne lysstyring uten å dra inn vinterpels også. Normale sesongbaserte lystimer er viktig for normal døgnrytme hos hamsteren.

Lystimer sommer: 12-16 timer. På våren når det blir en lysere periode vil pelsen gå mer tilbake til sommerpels fra vinterpels av seg selv.

Lystimer vinter og vinterpels: 10-12 timer max gjennom vinteren. Når senhøsten kommer følger gjerne vinterpelsen på om man forholder seg til timene med mørketid som krever for det. Selv bare noen minutter med lys på rommet til hamsteren er nok for å stoppe vinterpelsen.


Rovdyr: Snøugle (Bubo scandiacus), Rev, Weasel (Mustela), Pallaskatt / Steppekatt (Otocolbus manul), Jerv (Gulo gulo), Gaupe (lynx lynx), Sobel (martes zibellina).


Forsvar: Vinterhvit har forsåvidt mer passive forsvarsmekanismer mot farer og rovdyr enn de andre artene. De står enten stille (ugle), eller så legger de seg mer på rygg, skriker og slipper en råtten egglukt fra 2 kjertler, 1 på hver side av munnvikene. Svært sjeldent vil en vinterhvit bite av redsel så det kan tyde på sykdom eller smerte om man blir bitt.


Siden en av de mer vanligere rovdyrene for vinterhvit er uglen så har vinterhvite selv i fangenskap fremdeles instinktene mot farer som kommer ovenfra og fra luften og det å da komme ned ovenfra for en vinterhvit kan da skremme hamsteren.


Campbells dverghamster (Phodopus campbellii)

Campbells bor i litt varierende habitater.


Leveområder: Altai fjellområdene, Mongolia, Tuva / Tuvinskaya, Kina i provinsene som Hebei og Heilungkiang.


Habitat: stepper, semiørken, ørken, gressmarker,


På kartet er det oransje området vinterhvit og gulaktige fargen campbells.


Temperatur: 18-24C er det anbefalte for campbells, høyere enn 26C og man risikerer heteslag som kan føre til irreversible effekter eller død. Campbells foretrekker stabil temperatur og tåler ikke særlig rask temperatur endringer så bra. Campbells kan gå inn i torpor av temperatur så under 17C og man er i faresonen for torpor.

Luftfuktighet: Campbells foretrekker luftfuktighet mellom 45-65%. For de som ikke er godt kjent med luftfuktighet må den ikke være helt stabil hele tiden og kan gå fra 45 til 65 i løpet av en dag til å med så den må ikke være på 45 eller noe annet mellom der hele tiden.

Lystimer: Campbells trenger normal natt og dag syklus. Normale sesongbaserte lystimer er viktig for normal døgnrytme hos hamsteren.


Rovdyr: Stepperev (Vulpes corsac), Hubro (Bubo bubo), Steppeørn (Aquila nipalensis)Tårnfalk (Falco tinnunculus), Tartarfalk (Falco cherrug).


Forsvar: Campbells har ulike metoder å forsvare seg på avhengig av leveområder i naturen. Gjerne så vil campbells forsvare seg selv mot inntrengerne som kommer inn i tunnelene og vil derfor bite og sloss med labbene og jage dem ut av tunnelene sine.


Sist oppdatert 05.05.2024

16 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page