top of page
Forfatterens bildeingermariehat

Bioaktive oppsett for dverghamster

Er det en ting jeg liker så er det økosystemer og samarbeidet ulike organismer i naturen har med hverandre og jeg elsker at man kan så godt det lar seg gjøre, gjenskape den type økosystem innendørs med bioaktive oppsett. Jeg har hatt bioaktivt oppsett for hybrid dverghamster, roborovski dverghamster og hatt ett mindre bioaktiv løsning for kinesisk hamster i halve buret. Jeg har ett ønske om å få til bioaktive oppsett igjen i fremtiden men pr dags dato er det ikke noe jeg får til å sette opp skikkelig og praktisk for min del.


Basic info

Det er 5 arter hamster, jeg går over de 3 dvergartene her mens Migoses hamsteroppdrett går over kinesisk hamster, syrisk hamster og mus om temaet på siden her. Vi valgte å separere artikkelen som originalt var der litt for bedre oversikt.


Substrat mengden anbefalt her er for bioaktivt substrat, selv om hamsteren ikke graver særlig bør man fortsatt ha så dypt eller dypere substrat. Substrat mengden i bioaktive oppsett er ikke bare for at hamstere er gravere men for plantene, insektene og så man ikke skal ha behov for å måtte spot clean da det er meningen at insektene og plantene skal ta seg av det. Jo mindre substrat og plass til substratet jo dårligere sjanse for at det funker, det blir da gjerne fylt med uønskede nyttedyr som grain mites / korn/mel midd og jord midd, mugg og overflødig med avfall for hamsteren.


Roborovski dverghamster

Anbefalt temperatur: 18-25C

Roborovski dverghamster tåler kaldere temperaturer enn 18C da de har ikke egenskapen om torpor men de får lett heteslag om man går mye mer over 25C.

Anbefalt luftfuktighet: 45-65%

Anbefalt substrat dybde: 20-25cm eller mer


Vinterhvit dverghamster

Anbefalt temperatur: 18-25C

Anbefalt luftfuktighet: 55-80%

Anbefalt substrat dybde: 20-25cm eller mer


Campbells dverghamster

Anbefalt temperatur: 18-25C

Anbefalt luftfuktighet: 45-65%

Anbefalt substrat dybde: 20-25cm eller mer


Bioaktivt

Bioaktivt vil tilsi at det er ett økosystem, det er ikke bare jord, og det er ikke bare insekter. Bioaktivt krever alle elementene for å være bioaktivt og fungere som det skal. Det krever ett substrat som kan opprettholde liv i planter og insekter, det krever planter som kan ta opp næringen som havner i jorden og det krever insekter av ulike typer for å bryte ned avfall til å bli næring plantene kan ta opp, og attpåtil gjerne noen som beveger jorden rundt.


Naturalistisk

Naturalistisk kan gjøres på flere måter. Tidligere 'Erins animals' nå under navnet 'Something animal' satt opp naturalistisk oppsett med jord som substrat og noen planter. Det kan også være gjort med papir eller tre substrat. Poenget er at de skal utføre naturlig adferd og at det skal gjenspeile livet i naturen uten at det trenger å se ut som at det er ett stykke av naturen i ett akvarium hvor ting også fungerer og "lever" på samme måte som i naturen.


Bur

Først er det greit å gå over hva man kan bruke av bur for ett bioaktivt oppsett hos hamster og hva som funker vs ikke funker. Absolutt minstemål ved bioaktivt: 100x50cm / 5000cm2. Anbefalt minstemål 120x50cm / 6000cm2.


Akvarium

Akvarium er definitivt beste buret å bruke, det tillater god dybde, stor nok grunnflate og høyde. Anbefaler absolutt minimum 100 x 50cm men beste er faktisk 120 x 50cm og større når det kommer til bioaktivt, spesielt for en art som vinterhvit dverghamster som urinerer mer og oftere enn roborovski dverghamster gjør.


Terrarium

Ett terrarie kan funke men det er vanskelig å finne noen i god nok størrelse som tillater en god dybde for substratet.


Både akvarier og terrarier kan være tilgjengelig på finn.no med jevne mellomrom så det er ikke alltid behov å kjøpe akvarier og terrarier nytt.


Samla plastkasse

En samla plastkasse blir alt for lite for bioaktivt oppsett og det vil ikke fungere. Man kan ha ett mini bioaktivt oppsett hvor hamsteren kan være når det er utetid fremfor en klassisk utebinge men det er for lite å bo i permanent når det kommer til bioaktivt og fyller opp med avfallet fra hamsteren for raskt som kan føre til problemer med ammonium/ammoniakk og luftveiene.


Bur av treverk

Anbefales ikke selv om det er behandlet for å tåle fukt og vann. Jeg har hørt om folk som har behandlet treverket først så det skal tåle fukt men det var ikke nok lag, hamsteren gnaget litt eller en skrape


Substrat og sette opp bioaktivt oppsett

Hva bør substratet bestå av?

Ikke kun kokoshummus eller kokosjord!

Ett bioaktivt oppsett har behov for å kunne holde liv i planter og insekter og det klarer ikke kokosjord å få til alene i min erfaring. Det ender bare i mugg, døde insekter og døde planter og ett substrat som er dårlig på å holde fuktigheten så den er enten veldig våt eller så tørr at den bruker 10 minutter på å begynne å trekke til seg vann.


Substratet bør optimalt bestå av noen få ulike komponenter

Gjødselfri jord: mener det gjerne selges som topp eller såjord. Man ønsker bare at det ikke er tilsatt kunstig gjødsel.

Sand: Sand er med på å gjøre jorden luftig og så den holder formen bedre som er optimalt med tunell gravende arter som dverghamsterene er.

Kokosjord: I moderasjon innblandet med sanden og jorden gir en fin blanding men man trenger da ikke mer enn 1 eller 2 pakker som oftest.

Annet: Jeg pleier også å blande inn mose, løvblader og litt rester fra melorm kolonien i substrat blandingen. Mose så har jeg pleid å kjøpt exo terra sin, tar man utendørs så les den her først:

Løvblader pleier jeg å tørke litt i ovnen og er plukket utendørs. Jeg bruker gjerne eple, bjørk og pil blader så de er hamstertrygge selv om de ikke er for hamster å spise.


blandingsforhold 70: 10: 10: 10.

70% jord, 10% sand, 10% kokosjord, 10% mose, løvblader og lignende.



Insekter

Insekter er en viktig del av ett bioaktivt oppsett, og det er viktig å bruke rette insektene så de faktisk gjør nytte for seg da ulike insekter har ulike formål. En forkortelse ofte brukt i bioaktive hobbyen er CUC som står for "clean up crew" som oversatt vil tilsi renholderne av oppsettet.


Isopoder

Isopoder også kalt skrukketroll, tanglus, benkebeitere, kaffedyr, munkelus og skoppetroll er ett viktig nyttedyr å ha i bioaktive oppsett.

De lever av blader (brune) som har falt av trær, råttent treverk, samt kalsium som sepiaskall eller knust eggeskall (stekeovn 100C).


Isopoder, blant annet 'Dairy cow' (Porcellio laevis), Powder blue/orange (Porcellionides pruinosus).


Spretthaler

Spretthaler er små og lite synlige krypdyr men til å være små er de veldig effektive renholdere og veldig gode nyttedyr. Liten fun fact å er at nesten alle er rundt disse små insektene på ett eller annet tidspunkt, spesielt om man har planter da de dukker opp i potteplanter sin jord når de vannes og hjelper å spise muggsporer. De er på størrelse med sandkorn og det finnes mange ulike typer. De mest vanlige i Norge er tropisk hvite som fås kjøpt i dyrebutikker og hos reptilutstyr. det finnes også er rosa variant som er ca samme størrelse / litt større som fås hos reptilutstyr også samt jeg merker den som dukker opp i potteplanter her gjerne finner veien inn i bioaktive oppsettet. De hopper unna når man blåser på dem.


Mark

Marker er utrolig gode å ha i bioaktive oppsett men jeg anbefaler ikke å hente inn mark utenifra da dette kan bringe med sykdommer og parasitter som ikke er ønskelige. Mark drar ting som døde blader og jord ned i bakken og hjelper å lufte ut substratet med å flytte


Melormer, zophobas og andre larver

Man kan bruke melormer og buffalo larver i oppsett for dverghamster. Hos enkelte har jeg pleid å hatt en og annen zophobas larve eller bille i oppsettet men de hamsterne vet jeg klarte fint å ta


Sirisser og gresshopper

Anbefales ikke som permanente beboere i ett hamster bur, spesielt ikke mange på en gang. Gresshopper kan å klatre opp glass og plast.


Kakerlakker

Dubia kakerlakker og hvese-kakerlakker er 2 av de mest vanlige kakerlakkene vi får tak i, i Norge. Disse kan begge brukes i oppsett med dverghamstere. Hvesere som de ofte kalles er herbivore, altså plante-etere og lever kun av planter. Dubia kakerlakker er omnivore altså altetere som hamstere er. Dubiaer klatrer silikon på akvarier lett. Har man åpninger nær lokket som kan nås fra silikonkantene i akvariet har man en rømningsvei for dubiaer.


Dubia kakerlakk: 66% vann, 23% protein, 7% fett, 3% fiber, kalsium:fosfor 1:3.

Hvese kakerlakk:


Mer upraktiske insekter

Voksmøll er en larvetype man får tak i i Norge, men larvene er svært fettholdige og de blir til flyvedyktige møll når de er ferdig mer larvestadiet.


Andre land

Insekter som ikke er tilgjengelig eller nødvendigvis vanlig å få tak i her i Norge men er trygge og lettere tilgjengelig i andre land hvor de er lovlige da Hornworms er blant annet en ulovlig art i Norge.

Denne delen er mest for folk fra andre land som leser den her.

Hornworms (Manduca sexta)

Nutrients: moisture 85%, protein 9%, fat 3%, calcium:phosphorus 1:3

Do not feed wildcaught as these feed on tomato plants and tobacco plants in the wild. Do not release these in the wild they are very invasive in most locations and can start becoming a real issue for farmers and the enviroment.


Red runner roaches (Blatta lateralis)

Low maintanance and rich in amino acids (protein).

Nutrients: moisture 74%, protein 17%, fat 5%, fiber 2%



Planter

Ett bioaktivt oppsett trenger planter for å være beregnet som bioaktivt da det er en del av prosessen i nedbrytning av "avfall" stoffene. Insektene som jeg gikk over bryter ned avføring, uspist mat, dårlig mat etc og gjør det om til næring som plantene da trekker til seg og gjør om til mat igjen for hamsteren.


Man ønsker gjerne å ha noen større planter og blomster her og der, og noe som er med på å dekke større deler av bakken.


Av bakke-dekke funker spirer og gress best.

Spirer av hirser, lin, kanarifrø, chia, gress, belgfrukter og korn gir variabel gressutseende som visst på bildet under. 'Gresset' sine røtter er med på å gi en stabilitet atpåtil at det gir bedre dekke for opptak av næringen insektene og hamsteren tilfører jorden. Det er også sunt for hamsteren å kunne spise dette og det gir en trygghetsfølelse for hamsteren å kunne gjemme seg i det.


Første bilde er hvetegress, en vanlig og en albino.


Av større planter anbefaler jeg å spre de litt ut i ulike steder av buret avhengig av hva man har.

Dette er så ikke alt er konsentrert på en og samme plassen når det kommer til opptak av næringen i jorden, det hamsteren ser som trygge gjemmeplasser i buret og det ser bedre ut synes jeg ihvertfall.


Trygge planter

Denne listen inkluderer ulike planter man trygt kan bruke for dverghamster i bioaktive oppsett. Jeg anbefaler alltid å ha en liten variasjon av planter tilgjengelig da de har alle små variabler av funksjoner men også små variabler av næringsstoffer og smaker, samt de er gode gjemme plasser og er med på å gi en trygghetsfølelse.


  • Alfalfa / luserne

  • Allium cyathophorum

  • Allium obliquum

  • Allium sikkimense

  • Alyssum desertorum

  • Alyssum simplex

  • Amarant

  • Basilikum (Ocimum basilicum). Kan lukte for sterkt for enkelte hamstere så følg med.

  • Belgfrukt spirer. Spirene av belgfrukter har ikke samme problemer som rå belgfrukter med lektin så rå spirer av belgfrukter er trygge.

  • Berteroa incana

  • Blomkarse (Tropaeolum majus)

  • Blåbærlyng

  • Buskmure (Dasophora fruticosa)

  • Brennesle

  • Brokkoli spirer

  • Brønnkarse

  • Calathea Ctetante burle maxii. Dette er en helt trygg plante å bruke i bur hos hamster da den er ikke giftig og ikke irriterende for hamster. Hunder og mer så katter kan oppleve dårlig mage av planten men dette forekommer av fiberinnholdet i den noe hamster tåler fint.

  • Callisia repens / Golliwog. Har en del kalsium så anbefales ikke for senior hamstere.

  • Carex stipata

  • Chia. Lett å gro og sørger for fint bakke-dekke i buret, best i kombinasjon med andre spirer på bakke dekke.

  • Chinese milk-vetch (Astragalus sinicus)

  • Dill (Anethum graveolens)

  • Dracocephalum peregrinum

  • Ertespirer

  • Equisetum scirpoides

  • Fennikel (Foeniculum vulgare)

  • Fløyelsblomst (Tagetes erecta)

  • Gress. Plenfrø fra butikker er gjerne sprøytet med stoffer og dermed giftige!!

  • Groblad (Plantago major)

  • Grønnrenne (Chlorophytum comosum) Fjern blomster og utskudd når de dukker opp da disse er giftige! Selve grønne bladene er helt trygge.

  • Havre spirer

  • Hvete spirer

  • Iris flavissima

  • Iris ruthenia

  • Jordbær plante

  • Kamille (Matricaria chamomilla)

  • Kattegress

  • Koriander (Coriandrum sativum)

  • Kløver (Trifolium)

  • Krypmure (Potentilla reptans)

  • Løvetann (Taraxacum)

  • Mariatistel ()

  • Nåle-gress (Ptilagrostis)

  • Ormeskinn / nerveplante (Fittonia)

  • Peperomia. Eneste problemene vil være om hamsteren er allergisk.

    • Peperomia prostrata

  • Persille (Petroselinum). Både blad og krusepersille er trygge.

  • Potentilla fragarioides

  • Prestekrage (Leucanthemum vulgare)

  • Ramtillablom (Guizotia abyssinica)

  • Ringblomster (Calendula officinalis)

  • Rug (Secale cereale)

  • Ryllik (Achillea millefolium)

  • Røsslyng (Calluna vulgaris)

  • Sitronmelisse (Melissa officinalis)

  • Solsikke spirer (Helianthus annuus)

  • Stemorsblomst (Viola tricolor

  • Sølvmure (Potentilla argentea)

  • Timian (Thymus)

  • Tusenfryd (Bellis perennis). Populær hos dverghamster.

Sist oppdatert 23.11.2024

Allergi symptomer til planter: diare og mage/tarm irritasjon, kløe, rødhet, luftvei-symptomer.

Listen er ikke komplett men for å gi en ide på hva man kan bruke i buret.


Noen jeg er mer usikker på av manglende informasjon men som gjerne står på trygg på lister andre plasser.

  • Begonia. Står som trygg på en liste men utrygg på andre.

  • Blood sorrel (Rumex sanguineus)

  • Brunel

  • Donkey tail (Sedum burrito)

  • Echeveria

  • Forglemmegei (Myosotis sylvatica)

  • Philodendron

  • Sempervivum

23.11.2024



Vedlikehold

Hvordan vedlikeholdet er av bioaktive oppsett.


Vanlig vedlikehold vil være å sørge for at insektene fremdeles holder ett stabilt antall



Vanlige problemer og nybegynner feil

Dette er problemer jeg ser mange nybegynnere har i oppstarten og ofte ting som fører til at mange stopper med bioaktivt eller prøver løsninger som faktisk gjør ting værre.


Mugg


Midd


Sykdom

Hva gjør man om hamsteren får en sykdom i bioaktivt oppsett?



Grupper og kontoer å følge

Facebook: Bioactive and naturalistic mamma setups

Det her er den eneste jeg har funnet hjelper og har god info angående gnagere. Andre grupper, spesielt de for reptiler har lite tro på at det faktisk funker for gnagere og vil alltid aktivt fraråde folk å gå gjennom med det.

De har å søsken grupper for rotter og ørkenrotter.

Bioactive & naturalistic gerbil set ups

Naturalistic & bioactive rat setups.


Instagram kontoer:

@hamsters.of.nature

Art: syrisk hamster (oppdretter)

Fremdeles aktiv.


@thesyrianhamster

Art: syrisk hamster

Sist aktiv 11.11.2023


@bcause.every.animal.matters

Art: syrisk hamster, hybrid dverghamster

Sist aktiv 10.06.2024


@katkins_hamsters

Art: syrisk hamster, roborovski dverghamster

Sist aktiv 12.12.2023


Om noen kjenner til aktive kontoer som har bioaktive oppsett for tiden så kommenter de gjerne i kommentarfeltet.


Kilder til artikkelen består mest av egen erfaring med å ha bioaktivt. Jeg husker egentlig ikke hvordan jeg begynte å undersøke dette engang så må ha vært 2019-2020 at jeg ramlet over noe om temaet.


Jeg leste også over disse 2 sidene mest for å se hva andre med erfaring på temaet hadde å si om det og erfaringen de har hatt med bioaktivt.


17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Vinterpels

コメント


bottom of page