top of page

Dverghamster fôrinfo

Her er det info samlet om all diett og ernæringsinfo for alle dvergartene. Info om matvarer de kan spise, matvarer de ikke skal spise, hvordan en komplett balansert diett ser ut og matliste. Infoen er å tilpasset for hver dvergart da de er alle 3 veldig ulike og har helt ulike behov

  • Instagram
  • Facebook

Robomix

Infoen flyttes i egne delsider under hovedkategorien her

Vinterhvit mix

Innholdsliste:

- Salt, mineral og vitamin tilsetning

- Alt om urter og anbefalte urtemixer

- Alt om insekter

- Ferskmatliste

- Planter i buret

- Matliste

- Diabetes og ernæring

- Fôr og helse

Saltstein, mineralblokk, og vitamin dråper

Saltstein

Saltstein er farlig for hamster og noe de aldri skal ha eller har behov for. Det er rent salt og ved inntak fører det til saltforgiftning noe man ser ved symptomer som nyresvikt, inflammasjon, trøbbel med fordøyelsen, diare, slag og anfall, muskel skjelvinger, høyt blodtrykk, hjertesykdom og vel død.

En hamster har relativt lavt behov for natrium aka salt i dietten sin og får det de trenger via frø, urter og planter, insekter og lignende så man skal aldri gi ekstra salt. Jeg er ikke sikker på om det finnes helt klare symptomer på mangel av natrium engang for det skjer bare ikke.

Mineralblokk

Mineralblokker er en stor årsak til nyresvikt, nyrestein og steiner i urinen, og lignende. Som med natrium får hamstere mineralene de trenger fra maten. Disse blokkene har høyt innhold av kalsium og hamster har ikke behov for extra tilsatt kalsium i den mengden og får alt kalsiumet de trenger i form av maten. Matvarene de spiser er allerede rike i kalsium.

Vitamindråper

Vitamin dråper, borkastet penger, bakteribombe og avhengig av hvilke vitaminer sjanse for forgiftning. Maten de spiser har plenty vitaminer og kroppen til hamster produserer vitamin C av seg selv atpåtil. Vitaminer skal aldri tilføres via vann, det blir den bakterie-bomben og er veldig lite effektivt atpåtil.

Disse produktene selges i dyrebutikker overalt men ingen av de er egnet. Ingen dyr med unntak av sauer, geiter, kyr og hester fra hva jeg vet har behov for salt-tilsetninger. Så det her gjelder forsåvidt andre gnagere og smådyr å.

Insekter

Insekter er en utrolig viktig del av hamster dietten, spesielt hos dverger som spiser mest av det. Det inneholder viktige aminosyrer, mineraler og mer. Insekter kan å være gøy aktivitet i form av å gi levende insekter.

Hamstere er omnivore og avhengig av animalsk protein i dietten i form av insekter. Plante proteiner er å viktige men dekker ikke alle aminosyrene de trenger, samme gjelder aminosyrene i kjøtt og egg. Derfor skal man ikke erstatte insekter med kjøtt da de er bygd opp annerledes fra hverandre.

Melorm

Melormer er den enkleste insekt-typen å få tak i både levende og tørket. De er å enklest å avle og derfor billige. Selv selger jeg 5stk for 5kr i nettbutikken for de som ikke ønsker å avle selv og bare har behov for små kvanta for 1 eller få dyr av gangen.

 

For å starte en egen koloni vil man ha en oppbevaringsboks med gjerne 5cm høy kant, jeg bruker en base fra et gammelt hamsterbur på 50x30cm. Man trenger ikke lokk og har man lokk må det ha veldig god lufting i form av netting over nesten hele lokket. Slapp av billene kan ikke å fly så ingenting å bekymre seg over, ikke kan de klatre plastikk heller.

Næringsinnhold: 52,7% protein, 32,8% fett, 5,7% fiber, 

Dubia kakkerlakker

Dubia kakkerlakker er ikke for alle og av flere grunner. De er en av insekt-typene folk oftest kan bli allergisk mot så det her er ikke en insekt type å avle eller holde om du må ha de på soverommet ditt. Mange liker heller ikke kakkerlakker noe som er forståelig.

Bur og hold:

Bruk lokk, ikke vær som meg. Nymfene av disse dukker opp med jevne mellomrom på dyrerom gulvet og tørker ut der og jeg aner ikke fra hvor de kommer seg ut, bruk lokk! De dør heldigvis raskt og jeg vet de ikke avler utenfor boksen men noen av de små j.. rømmer på ett eller annet vis innimellom. 

Gresshopper

Sirriser

Rosebiller

Hvese kakkerlakker

Kalsiumlarver

Bananfluer

Man skal ikke bruke insekter man finner utendørs da dette gir økt sjanse for spredning av sykdommer og parasitter. Derfor skal man kun bruke insekter som er avlet frem og ment for å konsumeres av enten folk eller dyr. Man finner disse i varierende utvalg i dyrebutikker men også på nett hvor min favoritt er reptilutstyr.

Tørket melorm

Enklest å finne, er fin del av variert kosthold. Er ikke så høy i fett som alle skal ha de til å være og solsikkefrø er x3 værre på det.

Næringsinnhold: 55% protein, 18,9% fett, 6% fiber, 15,4% karbohydrater.

Tørket kalsiumlarve

Næringsinnhold:

Tørket gresshopper

Næringsinnhold:

Tørket sirisser

Næringsinnhold:

Tørket silkeorm

Næringsinnhold:

Gresshoppe på boks

Næringsinnhold:

Ferskmat liste

Denne listen er kun relevant for roborovski, campbells, vinterhvit og hybrid dverghamste. Om du leter etter god liste for syrisk eller kinesisk hamster så er den på siden hos migoses.no den som er best å følge. Listen vil ha påskrevet hvilke matvarer som egner seg for hvilke arter.

Grønnsaker er viktig å tilby som en del av en variert diett hos hamster, men ikke alle typer er like bra for alle artene.

Grønne grønnsaker. Grønne grønnsaker er gjerne rike på næringsstoffer som

- Agurk

- Brokkoli

- Fennikel - 

- Spinat - Denne skal ikke gis ofte eller i store mengder.

- Squash / Zucchini 

Spirer er veldig næringsrik, sunn og viktig del av hamster ernæring, spesielt hos dverghamster artene. Spirer er mer lettfordøyelige enn frøene og mye mer næringsrike. I naturen vil de gjerne få i seg spirer de enten finner når de er ute og sanker mat men også når frø kan komme til å spire av matlageret de samler opp. Flere hamsterarter regnes å som frøspredere da de sprer frø rundt når de samler det opp og tar det med hjemover og har dermed en viktig rolle i å spre planter rundt områdene de holder til i.

Andre grønnsaker. 

- Blomkål

- Gulrot - Mange misforstår litt rundt denne grønnsaken, den er sunn, næringsrik og viktig del av ett riktig kosthold, i riktig mengde. 

- Tomat - Kun moden tomat, aldri grønn og ikke gi noe fra selve planten.

Alle dvergartene kan spise spirer. Anbefalt mengde er 1-3 dager i uken og teskje mengde.

- Alfalfa spirer

- Brokkoli spirer

Ferske planter er å en viktig del av ferskmat utvalget hos dvergartene.

Trygge planter

Planter man kan bruke i buret hos dverghamstere. Går over både stueplanter, blomster og urter. 

Stueplanter

- Calathea. Mindre kjent for å være trygg men kjempefint valg og den er så pen å ha i buret. Ikke noen giftige deler av planten. Kommer i mange ulike varianter.

- Grønnrenne. Trolig den mest kjente planten som er trygg for hamster. Blomster er giftig så planten i buret kan ikke ha grenene som vokser ut som får blomstene og avleggere.

- Polkadott plante (Hypoestes phyllostachya). Er enda en trygg og fin plante man kan bruke i hamsterburet. Kan være hvit og grønn helt opp til mørk rosa og grønn.

bottom of page