top of page
Writer's pictureingermariehat

Wintercoat

Wintercoat is a trait the species winterwhite dwarfhamster have and it is unique for the species. It is also where the name originates from. Hybrid dwarfhamsters are a mix of winterwhites (Phodopus sungorus) and campbells dwarfhamsters (Phodopus campbelli). They inherit traits from both or could inherit most from one species which mean there is a chance they inherit the wintercoat trait but it isnt that common because it is in fact a recessive trait. Even if the hybrid looks a bit like a winterwhite in color, pattern or shape it does not mean they have the trait for wintercoat. A white hamster ≠ a winterwhite or a wintercoat. Actual winterwhite dwarfhamsters are only available through breeders who register proper pedigrees with purebred hamsters. If you bought the hamster from a petshop, from a rescue, rehomed or from a breeder without pedigrees it is a hybrid dwarfhamster.

All of the hamster species hav white colors or patterns that often get lighter over time which i often seee being confused to be wintercoats or even winterwhites.

  1. Blackeyed white roborovski. 2. Blackeyed white chinese hamster. 3. A



What is the wintercoat?


Vinterpels er en endring av pelsen men det gjør mer enn å bare endre fargen hos hamsteren. Pelsen skiftes gradvis ut over en periode på noen uker hvor de røyter av den gamle pelsen og man finner den gjerne liggende i redet og tunell gangene. Pelsen blir gradvis hvit i flekker her og der. Enkelte blir mer hvite det andre året av livet og andre blir mest hvit første året og minimalt med endring på andre vinteren, det ser ut til å variere litt. Pelsen skifter også tekstur og blir tykkere og mer tilpasset å tåle kalde temperaturen de opplever i områdene arten holder til i naturen hvor de kan oppleve -40C om vinteren. Anatomien til arten gjenspeiler også klimaet de holder til i med ører som krøller seg sammen, pels i ørene, pels rundt hele potene selv undersiden, pels på halen og generelt en tykkere pels enn sin nære slektning Campbells dverghamster som ikke har mange av trekkene nevnt.


Hvordan får de vinterpels og hva skjer i kroppen?

De får vinterpels av at det blir mørkere og antall timer lys blir mindre. De får ikke vinterpels av at temperaturen blir kaldere da temperatur spiller ingen rolle i denne prosessen. Det som skjer når de får mindre lys er at et hormon som heter prolaktin starter å bli produsert mer av og dette hormonet utløser endringene i pelsen og kroppen som fører til vinterpels.

For å begynne endringen hos vinterhvit trenger de mindre enn 14 timer lys om dagen, gjerne mindre enn 12. Det vil si når man kommer til oktober-november så fremst man ikke skrur på lys i rommet til hamsteren når det er mørkt vil endringen begynne.

Det skal ikke mer enn 10 minutter lys på i rommet i mørketiden over en periode på noen få dager før endringen motvirkes og de stopper vinterpelsen og får tilbake sommerpelsen.


Vinterpelsen kan også gjøre endringer i vekt. De kan gå ned i vekt men de kan også gå opp i vekt. De kan også se fetere ut uten at tallet på vekten endres særlig og de kan også se fetere ut men tallet går ned på vekten, dette har med at de gjerne får noe som kalles ett hypodermisk lag med fett. Dette fettlaget er normalt og er ikke noe man bør prøve å slanke bort over vinteren, det er uansett noe som blir å forsvinne når sommerpelsen kommer tilbake. Endringer i vekten begge veier kan være så mye som 10-20 gram endring både opp og ned. Så de kan gå ned 20 gram og de kan gå opp 20 gram. Denne typen vektnedgang kan derimot også forekomme ved leverkreft så om man har en hybrid eller vinterhvit som ikke får vinterpels men går ned 20 gram og man kjenner en kul på magen over duftkjertel er dette stor sjanse for leverkreft og krever veterinær tilsyn og behandling.


Renartet vinterhvit dverghamster og vinterpels

Renartet vinterhvit dverghamster skal alltid ha egenskapen til å kunne få vinterpels og har man kjøpt en faktisk renartet vinterhvit dverghamster av en oppdretter så kan man tilrettelegge for at hamsteren kan få vinterpels over vinteren om man lager til rette lys forholdene til det.


Oppdrettere velger ofte å avbryte vinterpels perioden hos vinterhvitene sine da det påvirker fertilitet og fører til at man ikke har særlig suksess med kull noe som kan være problematisk om alderen på hunnen er sånn at hun er avlsmoden først på vinteren.

Jeg personlig liker å gi mine vinterpels over vinteren da jeg legger heller opp avlen så godt det lar seg gjøre til å foregå på vår og høst hos arten men dette er min personlig preferanse for avl av arten og ikke alltid det lar seg gjøre så lett. Trikset oppdrettere ofte bruker er å skru på lyset i 10 minutter når det egentlig skal være mørkt men man må være OBS på at lyset skrus av igjen da spesielt valper og unge hamstere er utsatte for depresjon om de ikke får den normale natt-dag syklusen men det påvirker alle aldere.

Agouti (villfarge) uten vinterpels. Saffir ved siden av saffir perle begge uten vinterpels. Resten er bilder som viser ulike grader av vinterpels.


Hybrid dverghamster og vinterpels

Hybrid dverghamster har veldig sjeldent vinterpels som nevnt tidligere, det har større sjanse å ha avtegn som perle, platinum, silverling eller være sortøyd eller rødøyd hvit enn å ha vinterpels som alle fører til hvitt utsende. Platinum og silverling blir hvite over tid og vil forbli hvite eller 'bleket' i utseende ut livet og kan gjærne fortsette å bli lysere med alderen.


Jeg skulle gjerne hatt bilder av hybrider med vinterpels men ingen av mine eller bekjente sine hybrider har hatt vinterpels egenskapen. Jeg har derimot hatt 2 hybrider med det jeg antar er perle avtegnet som ofte forveksles med vinterpels av mange og selges gjerne under det oppdiktede navnet "perlemor" som er avbildet nedenfor som er de hvite. Den grå-sorte hamsteren har avtegnet silverling eller platinum og det forekommer over tid med at hamsteren lysner over en lengre periode som kan forveksles med vinterpels. Platinum og silverling kan forekomme i alle fargene hos hybrider.

The pattern pearl in picture 1 on a hybrid. The black colored hybrid either has the platinum or silverling/dilute pattern in old age meaning her color have already faded quite a lot compared to when she was young.


I also recommend reading the blog about torpor as well.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page