top of page

Matliste for dverghamster

En oppdatert og grundig undersøkt matliste gjeldene for roborovski dverghamster, vinterhvit og campbells dverghamster samt hybrid dverghamster. Listen her er oppdatert og matvarer som mangler vil legges til over tid og ved etterspørsel. Jeg håper listen er inklusiv nok på alt hamstereiere er nysgjerrig på og ønsker man en liste for kinesisk hamster, mus eller syrisk hamster ser man på Migoses.no.

Kilder er inkludert nederst på siden inkludert noen fasinerende studier om enkelte matvarer og effekten på gnagere, både gode og dårlige.

Urter og blomster har også en helt egen side i meny valget under ernæring så se der for mer info om de ulike urtene. Vanlig ja-nei liste over blomster og urter lengre nede på siden her.

Alle matvarer kan skape problemer, selv de på ja listen, derfor er det viktig å gi riktige porsjoner for arten man har.

Vegetables

Ferskmatvarer man kan gi relativt ofte som er trygg og sunn å gi som en del av ett variert kosthold når det gis i riktig porsjoner. 

- Agurk.
- Alfalfa spirer. Rik på protein og kalsium så godt egnet for spesielt voksende hamstere, og drektige og ammende hamstere
- Adzuki -spirer.
- Basilikum. Finnes både i lilla og grønn variant, begge er trygge og hele planten er trygg.
- Blomkarse.
- Blomkål
- Brokkoli. Serveres kokt. Er en fin grønnsak å inkludere i diabetiske hamstere sin diett.
- Brokkoli spirer.
- Brønnkarse.
- Chia spirer.
- Dill
- Egg.
- Erter. Ikke rå.
- Erte spirer.
- Fennikel.
- Gresskar.
- Gulrot. Trygg men gis i moderasjon som med alt annet. Som en del av ett variert kosthold hos gnagere kan det være med å minske sjansen for kreft i tarmene, studien om det er linket i kildene. 
- Gulrot topper. Den grønne plante delen av gulrot er en veldig sunn og relativ enkel ting å få frem da man trenger bare toppen av en gulrot i vann noen dager (husk å skifte daglig!) så har man sunn fersk plante på kort tid og minimalt med arbeid.
- Havre spirer
- Hirsespirer.
- Hvete spirer.
- Kattegress. Er bare gress av korn, gjerne hvete eller havre.
- Kikert spirer.
- Kornblomster.
- Linse spirer
- Løvetann (Taraxacum officinale). Hele planten. Veldig bra for diabetiske og diabetes utsatte hamstere.
- Nype.
- Pak Choi.
- Paprika. Næringsinnholdet varierer faktisk med fargen. 
- Pastinakk.
- Persille. Urten er trygg for hamstere men man skal ikke gi urten om hamsteren er drektig (abort og deformiteter), har nyreproblemer eller før planlagt operasjon eller om hamsteren sliter med blødningssykdom. Ved diabetes må man være OBS da det senker blodsukkeret så man kan gi det når de blant annet spiser mat som kan øke blodsukkeret men man bør være forsiktig om de har lavt blodsukker.
Men utenom det hos en hamster som er frisk er persille helt trygt og ikke noe å bekymre seg over da det skal mye persille til for at det skal oppstå problemer. Man har 2 hovedtyper persille, blad persille og den som er mest vanlig i Norge, krusepersille. Det er ikke særlig forskjell mellom dem.
- Popcorn gress / Mais gress. Trygg spire for hamster og relativt lett å få til på en kjøkkenbenk og er gjort på en uke ish.
- Quinoa spirer.
- Ringblomster (). Rik på blant annet beta karoten, 
- Rose blader. Ikke de man får kjøpt som buketter i butikk, disse er trolig sprayet. Gi kun fra busker som ikke er sprayet med ulike stoffer.
- Rug spirer. Spire av korn,
- Salat. (ruccola, isberg, romano). Mest vann 
- Selleri.
- Stemorsblomster. Rik på blant annet vitamin C og jeg bemerker spesielt roborovski elsker denne blomsten.
- Squash
- Timian
- Tomat
. Ikke grønne tomater eller planten.
- Tusenfryd (). En dverghamster favoritt.
- Vaktelegg

Spirer: Spirer er en god og sunn ferskmat vare som jeg anbefaler som en del av kostholdet til alle dverghamster artene. Det kan også være fin pynt i burene og gi litt liv og farge i ett oppsett. Spireprosessen gjør blant annet karbohydratene lettere fordøybare og 'slipper løs' mineralene i frøene som gjør spirene mer næringsrike enn frøet er.

Belgfrukter: Skal ikke gis rå, skal være varmebehandlet i form av tørket eller kokt etc for å få vekk stoffet lectin som kan skape mageproblemr for gnagere. Spirene og mikrogrønt av belgfrukter har ikke lectin i seg og er derfor trygge å gi 'rå' da spire prosessen kvitter seg med lectin som er i frøet.

Notat: Ikke alle urter, blomster og planter er trygge for drektige hamstere å spise da det kan føre til problemer med fødsel eller ungene på noen ulike måter avhengig av planten. Det betyr derimot ikke at matvaren er utrygg for hamstere som ikke er drektige, bare at det kan trigge fødsel eller påvirke ungene i magen på måter som ikke er ønskelige. Med mindre en matvare sier noe annet er disse plantene trygge igjen øyeblikket ungene er født og enkelte kan ha positive effekter på melkeproduksjon.

Husk at:
Planter og grønnsaker kan være sprayet så skyll og vask grønnsaker godt før man gir det til hamster da det kan gi forgiftning som synes blant annet i form av diare.

Gi artsegnede porsjoner, de 3 dvergartene (+ hybrider) spiser bare sånn ca 10 gram mat ila en dag, det skal ikke mye ferskmat til før man fôrer for mye som kan føre til at de blir mette på ferskmat og over tid kan det føre til feilernæring og overvekt. Ferskmat skal bare være ett tillegg ved siden av hovedfôret, så dverghamsterne får mer variasjon og det er mye næring i grønnsaker som har god nytte, så det skal ikke erstatte tørrfôret men komplementere det.

Vegetables

Mat man bør unngå å gi da det er utrygt, giftig eller har negativ effekt om det gis.

- Asparges
- Avokado
. Inneholder persin som kan gi og øke sjansen for hjerteproblemer, mageproblemer, skader på brystkjertlene, føre til mastitt (brystbetennelse) og senke melkeproduksjonen. Persin finner man i skallet og steinen og rundt kjernen men det "lekker" også inn i fruktkjøttet.
- Chilli. Irriterende for hamstere og kan gi irritasjon i munn og hals, de kan gni det inn i øynene og andre områder når de vasker seg. Det kan gi diare og vondt i magen.
- Engsyre (Rumex acetosa) inneholder oksalsyre. Kalles også matsyre, surstilk og surblad.
- Hamp -spirer og plante. Sist jeg sjekket ulovlig å gro i Norge så ja følg lovverket.
- Hestehov (Tussilago farfara). Leverkreft og problemer med lever.
- Løk og løkplanter (hvitløk, rødløk, vårløk, gressløk, ramsløk, pipeløk, gul løk og resten av de litt over 700 andre typene som er igjen av listen). Fører til blant annet anemi ved inntak og er regnet som giftig hos de aller fleste dyr å spise.
- Rabarbra. Har høye mengder oksalsyre som vil føre til nyresteiner og bladene av planten har mest oksalsyre og kan føre til død.
- Sopp.
- Tomatplante

Vegetables

Mat man bør være OBS på mengde og hvor ofte det gis. Personlig er jeg ikke en fan av å gi de fleste matvarene på denne listen men de er ikke direkte utrygge og farlige heller så vil si denne listen er mer etter personlig preferanse og noe man får ta en avgjørelse på selv.

- Appelsin.
- Kiwi. Kiwi i seg selv er vel ikke helt utrygt men, den kan føre til irritaasjon og kløe så jeg vurderte veldig å sette den på nei listen men setter den her istedenfor.
- Mais. Bør gis i moderasjon hos spesielt campbells og hybrider da
- Peppermynte. Finner veldig ulike svar på denne da effekten hos hamster ikke er helt kjent pr dags dato. På en side har den mye nyttige næringstoffer og er en god urt for variasjon og på en annen side så er det usikkert om det kan ha en effekt på helsen hos hamster så det er forsåvidt ett valg man føler for å ta selv. Noe mer detaljert info ligger i kildene.
- Potet. Har mye stivelse
- Rødbet. Vil trolig farge urinen rød hos hamsteren.
- Spinat. Binder seg til kalsium så anbefales ikke å gis ofte og heller ikke til drektige og diende hamstere. Men er trygg i moderasjon når det gis en sjelden gang.
- Søtpotet

Vegetables

Ulike frø, nøtter og lignende som er trygge for de ulike dverghamster artene. Frø skal jo være ca 80% av dietten til roborovski, og røft 50% +/- av vinterhvit og campbells (+ hybrider) sin diett så det er greit å kjenne til hvilke frø som er trygge og hvilke frø som er oljefrø, melfrø og villfrø som har sine ulike roller og anbefalte verdier.

- Adzukibønner (belgfrukt).
- Agurkfrø.
- Alfalfa frø (urtefrø / villfrø).
- Amaranth (melfrø)
- Basilikum frø (urtefrø / villfrø).
- Brokkoli frø.
- Bygg (melfrø / korn). Trygg men gis i moderasjon hos hybrider, campbells og til dels roborovski.
- Cashew (nøtter).
- Chiafrø (oljefrø).
- Dillfrø (urtefrø / villfrø).
- Durra  / Sorghum (melfrø). 
- Erter (belgfrukt).
- Gresskar kjerner (oljefrø). Med og uten skall på, med skall gir mest underholdning for hamsteren sin del.
- Gulrotfrø.
- Hampfrø (oljefrø)
- Hasselnøtter (nøtter)
- Hirser (melfrø). Rød, gul, senegal, vipp/panicle, perle + noen flere. 
- Johannesbrød. 
- Kokosflak. Trygg men en sjelden snack med det høye fettinnholdet på mellom 50-70%.
- Linfrø (Oljefrø). Rik på omega 3 som er bra for pelsen og inneholder amygdalin som er god for fordøyelsen i riktig mengde. Skal være relativt liten del av hovedfôret med max 5%.
- Linser (Belgfrukt). Rød, brun, gul, grønn. 
- Løvetann frø (urtefrø / villfrø). Frø som er godt egnet for diabetiske hamstere og diabetes utsatte hamstere. Virker veldig smakfull av erfaring hos dverghamster.
- Mandel (Nøtter). Mandel i seg selv er trygg å gi i samme moderasjon som andre nøtter, men det er hva man kaller bittermandel som ikke er trygg å gi.
- Mariatistel frø (Villfrø / urtefrø). 
- Melonfrø
- Mungbønner

- Pastinakk frø.
- Peanøtter / Jordnøtter (Nøtter).
- Persillefrø (urtefrø / villfrø).
- Pinjekjerner (Nøtter)
- Quinoa (Melfrø). Rød, hvit og sort er alle 3 så å si helt like næringsmessig
- Rug (korn / melfrø)
- Safflower frø (oljefrø)

- Salat frø.
- Sesamfrø.
- Solsikkefrø (Oljefrø). Max 5% av dietten. Kan lett gi selen-overdose som skaper synsproblemer og hårtap. Anbefalt kun noen få frø ila en uke (5 stk), spesielt om det er inkludert i hovedmaten. Det er en populær godbit men blir fort gitt alt for mye av om gangen.
- Soyabønner / Edamame (belgfrukt). De er trygge å gi og har en fascinerende studie linket om effektene det har hos rotter i kildene.
- Spelt.
- Squashfrø.
- Valmuefrø (oljefrø). Denne frøtypen er faktisk trygg for hamster å spise og selve frøene inneholder ikke opioder og studier gjort på rotter rundt det har sine feil som gjør at det går mange myter rundt om dette frøet og er som oftest heller ikke denne typen frø heller. 
- Valnøtter (nøtter). Kan gis med skall. 


Nøtter: nøtter er svært fettholdige med fett innhold på rundt 50-75% og skal max være en 5% av dietten med anbefalt mengde å være 1-2 nøtter i uken hos dvergartene. Nøtter inneholder viktige fettsyrer for dverghamster. 

 

Vegetables

Ulike frø, nøtter og lignende som ikke er trygge for de ulike dverghamster artene. 

- Bittermandel.
- Brasil nøtter. Kan føre til selen overdose så raskt med mengden selen det er i nøtten at det er ikke verdt å gi det og ta risikoen.
- Chilli frø.
- Eplefrø.
- Kirsebær stein / frø.
- Plomme stein / frø.

Vegetables

Insekter som er trygge å gi og litt om de ulike typene. Insekter er en viktig del av dietten hos de ulike dvergartene og dvergene skal faktisk ha mer insekter enn syrisk hamster så det er veldig utdatert å si man kun skal gi 1-5 melormer i uken max da dette er mye mindre enn hva de faktisk skal ha som en del av dietten. Roborovski så er insekter så fremst det ikke er senior det er snakk om være 10% av dietten kontra syrisk sin 4-8% (5-7% hos voksne). 

- Buffalo biller (Alphitobius diaperinus). Små biller som kan smått minne om melbiller. Godt egnet fôrdyr for roborovski.
- Buffalo larver (Alphitobius diaperinus). Små (1cm ish) larver som kan smått minne om melormer, de har mykere exo skeleton og er godt egnet for roborovski.

- Dubia kakerlakker (Blaptica dubia). Kan bli veldig store i forhold til dverghamster når de er voksne men de små i nymfe stadiene kan funke veldig godt å gi.

- Gammarus. Er ferskvanns tangloppe og kan fås kjøpt tørket i dyrebutikker, gjerne solgt som mat for akvarier og skilpadder. Lite fett med mye protein på ca 4% fett og 46% protein samt 6% fiber.

- Gresshopper. Kan å klatre opp glass og plast selv om det er en vegg eller ett lokk. Kan fås hermetisert på boks og etter åpning er de da kjølevare! Kan gis hermetisert, tørket og levende. De hermetiserte boksene er da laget for dyr og fås kjøpt på dyrebutikker. De kan også å hoppe så best å fôre fra pinsett eller i en boks med lokk under oppsyn. Det finnes noen ulike typer/arter men det er ikke så lett å finne info om dem.

- Hvese kakerlakker (Gromphadorhina portentosa). Hvesekakerlakker gjør litt som navnet sier og hveser om de blant annet føler seg truet noe de får til ved å presse luft gjennom porer de har på magen. I motsetning til dubia kakkerlakker så er hveserne vegetarianere og ikke omnivore. De kan bli opp til 5 år gamle og blir opp til 7,5cm lange så lengden av enkelte roboer fra oppdrett og gjerne større enn roboer fra dyrebutikk. Disse kan klatre.

- Isopoder. De er trygge men svært sjeldent av interesse for hamstere å spise. Jeg har ikke hatt en eneste dverghamster som har prøvd å smake på noen av de flere typene jeg har tilbudt, alt ifra dairy cow, powdered blå og noen typer til.

- Kalsiumlarver / Black soldier fly larver (Hermetia illucens). Fås kjøpt tørket hos rusta. 

- Melbiller (). Trygge å gi og de kan ikke fly. Enkelte kilder på nett sier de kan det, og selv om man kan høre noe flagring med vingene en gang i blant er de ikke flyvedyktige. De er omnivore og spiser både plantematerialer og animalske proteiner. De liker veldig godt løvetann blader
- Melorm. Det mest vanlige fôrdyret å komme over, både levende og tørket, lett å holde og avle selv og billige.

- Rosebiller (). Veldig pene biller og er holdt en del som hobby dyr og de reproduserer raskt når de først har begynt så det er da greit å vite at både billene og larvene er hamster trygge så man kan mate vekk når man har ekstra.
- Rosebille larver. Tykkere og større enn melormer,  og de er hvite.

- Silkeorm. Har funnet både som tørket og vakuumpakket tilgjengelig, som var fuktige men ikke levende og var en stor hit her. Næringsinnhold er på disse 2 alternativene 53% protein, 25% fett og 2,5% fiber.

- Sirisser (Acheta domesticus). Er hoppere så anbefaler pinsett fôring når hamsteren først får en for første gang også en relativt høy boks 40+cm om man vil la hamsteren fange dem selv eller en lavere boks med lokk kan også funke. Levende så ligger næringen på ca 77% fuktighet/vann, 15% protein, 3% fett, 2% fiber og kalsium:fosfor forhold på 1:9. Sirissene lager lyd når de blir voksne.

- Zophobas biller (Zophobas atratus/morio). Mye større biller enn melorm sine og har en helt annen form og utseende enn melbillen. De har mange navn som zophobas, morio,superworm, kingworm og barley worm.
- Zophobas larve. Har kraftigere kjever enn melormen har så gis under oppsyn og hos erfarne insekt spisende dverghamstere. De er ca 3-4cm lange og mye tykkere enn melormer, de har å en veldig mørk, nesten sort hale- ende og ansikt noe melormen ikke har.

Om man har insekter som flyveløse bananfluer eller noe lignende fluer å for hobbydyr som knelere og hoppe-edderkopper så kan disse også gis hos hamster, de er kanskje små for enkelte hamstere men roboer og hybrider har akseptert de her i hus periodene jeg har hatt det. Jeg hadde nok ikke kjøpt en koloni kun for hamsterne da de er ikke få i antall akkurat. Spretthaler er alt for små for hamster å spise samme med dverg-isopoder.

Spesielt campbells og roborovski dverghamster kan i flere tilfeller finne smaken av billene til å være gode selv om de gjerne smaker ganske bittert da campbells og roboer i naturen finner på å spise biller en del. Det vil ikke si alle av dem kommer til å like smaken av dem, og vinterhvit kan jo å komme på å like dem selv om sannsynligheten er mindre der, det er noe man bare får teste ut og se. 

Mellom stadiene altså pupa er også trygge å servere av de trygge artene listet opp her, jeg bare orket ikke lage en separat kolonne for hver av dem.

Man kan bruke skål eller bokser med substrat som kokoshummus og jord for larvestadiene og dubia nymfer når man vet hamsteren klarer fint å ta dem. Jord eller kokoshummus sørger for den mest naturlige måten å jakte insektene på og de klarer å finne dem veldig lett med øvelse.

Næringsinnhold opplisted er for det meste for levende insekter som er gutloaded med næringsrik mat og de kan variere avhengig av hva insektene har spist. Noen har opplisted verdiene i tørket form. De er opplistet mest for å gi ett innblikk i hvordan de er næringsmessig.

Insekter kan gis både levende og tørket. Tørket er nok det folk flest går for da det er ikke alle som liker å være borti insekter men om man ønsker å prøve det eller allerede har insekter hjemme fordi man har andre insekt spisende kjæledyr så er det enkelte forhåndsregler man bør vite om.
1. Man skal gi rett størrelse fôrdyr for størrelsen hamster og egenskapene de har til å fange og spise fôrdyrene. Man gir ikke en zophobas larve eller fullvoksen dubia kakkerlakk til en roborovski som er uerfaren med å spise levende insekter.
2. Hva har insektene spist?
Det er viktig at insektene har fått i seg næring før man fôrer dem så de har gode næringstoffer, men det insektene spiser må også være trygt for hamster. Det anbefales ikke at fôrinsekter bor på substrat av havregryn, de kan få det som mat innimellom men anbefaler heller kokos hummus som substrat.
3. Ikke gi ville insekter. Man vet ikke hvor disse har vært og sannsynligheten for å gi hamsteren ulike virus, bakterier, innvollsorm og andre parasitter er stor om man bare fanger inn en flue, gresshoppe eller annet kryp fra ute. Utvalget trygge fôrinsekter som avles i fangenskap er stort nok og man har ikke behov for å gå ute og risikere å gjøre hamsteren syk. 

Vegetables

Trygge tygg og litt andre lignende vekster for dverghamster.

- Ask.
- Blåbær lyng. Kan gi fin pynt i buret og er trygg å tygges på.
- Bringebær busk. Blader og kvister er trygge.
- Bjørnebær busk. Blader og kvister er trygge, men fjern torner.
- Dill pinner. Fås gjerne kjøpt i dyrebutikker eller følger med i enkelte urtemixer.
- Eple. Blader, kvister, blomster og knopper.
- Jordbær plante.
- Rogn. Kun kvister, ikke blader, bær eller knopper.
- Røsslyng. Kan være fin dekorasjon i buret.
- Whimzees. Rød, grønn og gule er trygge og kan gis, men ikke gi for ofte om de tygger mye på det. Roboer er ikke nødvendigvis glad i å tygge på whimzees.

Vegetables

Utrygge tygg og litt andre lignende vekster for dverghamster.

- Tyttebær lyng. Bæret er trygt men planten er ikke trygg.
- Whimzees puppy. Inneholder tilsatt kalsium og er myk.

Vegetables

Babymat er noe mange gir til hamster, men når bør de få det og er det noe man egentlig bør gi dverghamster?

Det er ikke nødvendig å gi babymat utenom alder og tilfeller som veldig små voksende hamsterunger og moren, gamle hamstere og syke hamstere. Friske voksne hamstere har ingen behov for babymat i kostholdet atpåtil at med porsjonene mange gir kan det føre til feilernæring da de blir mette på babymat over det de skal spise som er en godt variert artstilpasset frø mix med insekter og urter. Ikke alle er så egnet å gi spesielt hybrider eller campbells dverghamster som kan ha større risiko for diabetes ved feilernæring og for mye av ting som enkelte karbohydrater.

Personlig gir jeg ikke babymat til mine så jeg har ingen oversikt over hva som er trygt å bruke og hva man anbefaler da jeg ser ikke på det som nødvendig selv med kull. Så jeg har ikke noen liste eller oversikt å sette inn her.

Unngå ihvertfall ingredienser som løk, tilsatt salt og andre utrygge ingredienser for hamster. For hybrider og campbells må man være obs på glykemisk index, stivelse, hvilke typer karbohydrater atpåtil fordelingen av karbohydratene og forholde seg til å gi det hos de som faktisk trenger det og i små egnede porsjoner. En teskje er mye for en dverghamster og hvertfall flere ganger i uken da de skal ikke bli mett på ferskmaten og de spiser røft bare 10 gram mat om dagen. 

Vegetables

Noen av de mest brukte matvarene hos dverghamster og litt info om næringstoffene i dem samt info over hva de ulike næringstoffene og mer til gjør i kroppen. Jeg skrev en lignende tekst på migoses.no sin side så om det er likheter i teksten her og der er det derfor.

Protein:
Protein sørger for transport av oksygen til muskel cellene som bygger muskler og muskelvev i kroppen.
Protein er inndelt i plante proteiner og animalske proteiner, de 3 dvergartene er omnivore og har behov for begge i dietten sin.

For mye protein i dietten vil føre til nyresvikt og andre problemer med nyrene, føre til tap av pels, utskilling av kalsium i urin, kreft og påvirke bentettheten. Derfor er det viktig å gi riktig mengde protein for arten og levestadiet hamsteren er i da de får lavere behov for protein når de har passert 1 år - 1 år 3mnd. Så fortsetter man med samme mengden protein som da de var yngre vil det gi problemer til slutt.

Beste animalske proteinene for dverghamster er insekter. Dverghamstere bør ikke ha så mye fisk, egg og kjøtt i dietten. Noe i ny og ne går fint selvfølgelig men de trenger det ikke så ofte og det er ikke kjent hvor mye kolesterol som er for mye for dvergartene noe det fort kan bli med mye kjøtt, fisk og egg i dietten.

Animalske proteiner: Insekter, egg, kjøtt
Plante proteiner: Korn, soya, mais og belgfrukter blant annet.
Komplette proteiner: Bokhvete, quinoa, soyabønner, chiafrø, hampfrø, kylling, kalkun, fisk og kjøtt.

Aminosyrer:
Aminosyrer er hva protein er bygd opp av, de er organiske molekyler og kroppen produserer noen av disse selv og noen kan man kun få tilsatt via dietten.
Det er 20 essensielle aminosyrer og dyr produserer ca halvparten selv.
Aminosyrene man trenger tilsatt via dietten er; valin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalamin, histidin, tryptofan og treonin.

Fett:


Fettsyrer:

 

Vegetables

Kommer så snart når listen er ferdig med matvarene som skal på plass.

En matvare som mangler? Eller noe man lurer på og vil ha utdypning i? Kommenter gjerne. 
Hold hyggelig tone om man skal kommentere! Jeg sletter kommentarer som er frekke i natur.

Comments

Share Your ThoughtsBe the first to write a comment.
bottom of page