Campbells dverghamster
Campbells dverghamster (Phodopus campbelli)
Størrelse: 9-12 cm
Vekt oppdrett: 55 - 80 gram
Levealder: 1 - 3 år. Ting som diett, genetikk og levemiljø (stress) påvirker levealderen. Hunner lever kortest og blir svært sjeldent 2+ år gamle, de blir gjerne 1 år 2mnd til 1år 9mnd. Hanner blir gjerne 1år 6mnd til 2 år 4mnd.
Unger: 1-12stk
Drektighet: 18 dager.
Kromosomer: 28 (så arten kan reprodusere med vinterhvit dverghamster som skaper hybrider).
Arten dverghamster med størst utvalg av ulike farger, avtegn og hårlag. Campbells er en sosial art og ikke solitær så de kan bo i par og grupper med andre renartet campbells. Man kan ikke ha de i samme bur som vinterhvit, hybrider eller andre arter.
Campbells dverghamster kan løpe så raskt som 6km i timen, men bare hunnene. Hannene løper saktere.
Hybrider
Hybrid dverghamster er en hybrid mellom arten vinterhvit dverghamster (P. sungorus) og campbells dverghamster (P. campbelli) og det er kun disse 2 artene som kan reprodusere sammen og lage avkom. Disse avkommene er egentlig infertile men grunnet avl over tid før man var helt klar over at disse var 2 ulike arter og at sammen lagde de hybrider så førte det til at avkommene altså hybridene ikke lengre er infertile. Det har ført til at hybrider er mer vanlig å komme over enn renartet campbells og renartet vinterhvit grunnet at grossister som selger til butikker ikke avler renartet men hybrider. Så om man ikke har kjøpt en campbells eller vinterhvit fra en oppdretter hvor de har stamtavler og er registrerte dyr er disse hybrider og jeg anbefaler å lese den siden linket her istedenfor da infoen der er mer relevant;
En hvitfarget hybrid, Snapp (2020/21 - 2022)
Hybrider kan ha utseende fra begge artene men uansett hvilken av artene de ligner på er de fortsatt hybrider, ikke vinterhvit eller campbells. Avl av hybrider er regnet som uetisk og man kan ikke drive avl av hybrider etisk så avler man hybrider er man en kjøkkenoppdretter.
Hybrider har gjerne mer problemer med øynene grunnet dårlig avl som fører til kort snute og eller dårlig plassering av øynene som fører til at de sitter feil og prolaps kan forekomme, altså øyet kommer ut av øyehulen og må gjerne fjernes med operasjon av veterinær. Dette er smertefullt. De er veldig utsatt for aggresjons problemer som er genetisk og nedarvet og fører til biting både i og utenfor buret avhengig av type aggresjon.
Noen ulike hybrider som har vært i mitt eller Migoses hamsteroppdrett sitt eie.
Hann eller hunn hamster?
Så hva bør man velge, hann eller hunn? Dette har mer med personlig preferanse å gjøre da det er lite til ingen forskjell i oppførsel eller lukt. Hunner lukter ikke ved løpetid og det å merke de har løpetid er veldig vanskelig selv for erfarne oppdrettere så hunnene lukter ikke lik syrisk hunner gjør. Ikke er det særlig forskjeller i hvem som er mest energisk eller aktiv heller men hunnene i denne arten er en del raskere enn hannene når de løper.
Hunner
Åpningen hos hunner er bare noen få mm fra hverandre. Har nippler (8stk), duftkjertelen er mindre synlig og ikke like aktivt i bruk som hannene sin så derfor mindre sjanse for overbruk. Nipplene som er mest synlig er lengst nede så der det er lettest å se etter dem.
Hvordan ser man forskjell på hann og hunner? Hanner har et betydelig åperom mellom anal åpning og penis med baller som kan være veldig synlige når de er litt mer voksen mens hunner har kort nesten ingen åperom, synlige nippler på hoften så første rekken vil gjerne alltid være synlig.
Duftkjertelen til hanner er nesten alltid veldig synlig og er gjerne oftere i bruk enn hunner sin mens hunner sin er gjerne mer gjemt men det betyr ikke at huner ikke kan ha en veldig synlig duftkjertel.
Describe your image
Hanner
Åpningen hos hanner er større enn hos hunnene. Det kan også synes både bakfra og ovenfra at det er en hann.
Duftkjertelen er mer synlig da denne er mer i bruk hos hannene enn hos hunner. den har også større sannsynlighet til å bli betent.
Campbells i naturen
Når det kommer til hamster er det greit å vite litt om hvordan de lever i naturen for å vite litt hvorfor de har behov for enkelte ting eller hvorfor de gjør visse ting. Og det å vite hvor de kommer fra og hvordan de lever er med på å vite hvordan man tilpasser dyreholdet av dem når de holdes i fangenskap.
Campbells kommer fra landeområdene Altai, Manchuria, Mongolia og Tuva.
Habitatene er gjerne ørken eller semiørken men kan også være buskmarker, sand- dyner, gressmarker og tempererte gressmarker,
Diett og hva de spiser
Dietten campbells dverghamster lever av i naturen varierer litt fra lokasjon til lokasjon, og den i naturen trenger små justeringer når man skal etterligne den i fangenskap da mengden insekter de spiser i naturen ikke funker å bruke når det gis tørkede insekter noe jeg går litt mer over spesifikke % lengre nede på siden her.
Campbells dverghamster er en omnivore / altetende art og de lever av frø, insekter og planter som blomster og urter. Gress og urtefrø samt frø fra blomster, ulike hirser og korn som rug, og planter utgjør 40-50% av dietten. Så mye som 40% kan bestå av insekter i naturen noe som ikke funker like bra i fangenskap når man bruker tørkede insekter da de har mer kalorier når de er tørket og gjerne mer kalorier og næring når de er avlet i fangenskap generelt forsåvidt.
Campbells foretrekker insekter som biller, larver og Pacephorus umbratus har vært funnet i kinnposen på campbells men jeg finner ingen insekt under det navnet lengre så tror de har endret navnet til Lasius umbratus.
Det har vært dokumentert så mye som over 51 ulike planter campbells spiser og hamstrer i enkelte regioner. Noen av disse er blant annet rug-gress, nåle-gress (Ptilagrostis mongholica), hårfjærgress (Stipa capillata), allium blomster (trolig Allium cyathophorum, Allium sikkimense og eller Allium obliquum), blomster fra mureslekta, (Potentilla reptans), Buskmure (Dasiphora fruticosa), (Potentilla fragarioides), Sølvmure (Potentilla argentea) er noen fra mureslekta jeg finner som holder til i nærområdet hvor campbells dverghamster holder til. Løvetann (Taraxacum mongolicum).
Iris ruthenia og Iris flavissima.
Rovdyr
Rovdyr som campbells møter på i naturen.
Stepperev (Vulpes corsac), Hubro (Bubo bubo), Steppeørn (Aquila nipalensis) Tårnfalk (Falco tinnunculus), Tartarfalk (Falco cherrug). Mustela / Weasels er også kjent for å gå etter campbells men jeg sliter med å finne spesifikke arter.
Temperatur og vinter
Campbells dverghamster tåler ikke kalde temperaturer og vil gå inn i torpor om det blir for kaldt. Campbells dverghamster har ikke vinterpels.
Temperatur campbells dverghamster bør ha for å unngå heteslag og torpor er mellom 18-24C.
15-17C og man kan risikere at de faller inn i torpor som er en dvaletilstand hamster svært sjeldent overlever og overlever uten helseproblemer i etterkant.
Når temperaturen begynner å komme opp i 26-27C så er det fare for heteslag som kan føre til død så vær OBS på temperatur om man fyrer i vedovn og gjør endringer i varmeapparater på vinteren.
Campbells i fangenskap
Så hvordan er campbells i fangenskap som kjæledyr? Campbells dverghamster er en art som fortsatt har mange av sine instinkter fra naturen. De bor i tuneller under substrat, de har ett behov for å lete etter maten sin i buret, plass til å løpe på, rulle seg i sand etc.
Graving og tuneller er ett behov selv campbells dverghamster har. Mange mener de ikke har behov for mye substrat da de ikke alltid bruker det på lik linje som arter som roborovski dverghamster gjør. Arten fra naturen sin side graver ikke alltid tunellene sine selv men tar heller over arbeidet arter som roborovski dverghamster, Daurisk hamster (Cricetulus barabensis), Daurian pika, Manchurian pika og Mongolske ørkenrotter.
Derfor er det ikke alle campbells i fangenskap som er like interessert i å grave tunellene sine selv. Noen begynner å grave om de får korkrør og andre tuneller til å starte med, andre foretrekker ferdige løsninger som multichamber hides og kammere under substratet.
Tristar's Reldith
Bilder av campbells her på oppdrettet.
Hamstring
Campbells dverghamster har ett stort behov og instinkter for å hamster mat som de gjør i naturen. Det vil si at man strør maten rundt i buret så de får snuse den frem og samle den opp i kinnposene istedenfor å servere maten i en skål.
Man kan også legge maten i leker som ofte kalles 'boredom breakers' på engelsk og det er en fint måte å aktivisere hamstere som trenger mer å gjøre på.
'Sprays' som på norsk er frøkolber er også noe campbells liker å hamstre fra. Det å rive frøene av stilken noe som er god underholdning for dem.
Campbells trenger å få lov til å lage matlager i buret og få ha det i fred. Det å forstyrre og fjerne matlagerene de hamstrer fører til stress som ikke er bra for helsen og kan korte ned det allerede korte livet denne arten gjerne har. Det å hamstre mat til ett matlager er naturlig adferd og stammer fra at de gjør dette i naturen.
Bur og burplass
Campbells dverghamster er en aktiv art og har behov for en del plass å bevege seg på i buret. De er kanskje en dvergart men det betyd ikke at de krever mindre bur enn syrisk hamster av den grunn.
Minstemål jeg selger campbells dverghamster til er minimum 100x50cm eller større om det er individuelle behov da ikke alle trives med minstemål og enkelte kan ha ett større behov enn det.
Sandbad
Campbells dverghamster kommer fra områder som gressmarker og stepper men også ørkener og halvørkener og de er veldig glad i å bade i sand og ha sandbad. De har behov for ett større sandbad og ikke bare en liten skål eller krukke med sand.
Sand hjelper hamstere å holde pelsen og huden ren og frisk. Mangel på tilgang til sand fører til oljete og fet pels, tørr hud og for lenge uten sand kan da gi problemer med sopp og andre hud og pels sykdommer og problemer.
Campbells helse
Når det kommer til hamster så er det ikke alltid lett å vite hva som er normalt og ikke og hvordan man ser om de er friske eller syke, og campbells er flinke på å gjemme dette så her er tegn å se ute etter og hva som er normalt og hva som er bekymringsverdig.
Normal kroppstemp: 37°C
Puls: mellom 300- 600 slag i minuttet. Det er vanskelig å finne for campbells spesifikt.
Pustefrekvens: ca 50- 135 i minuttet.
Stress: løping frem og tilbake langs buret, klatring på buret (gitter, tak etc)
Symptomer på smerte og sykdom: rufsete pels, krokete rygg, myser med øynene, tar salto (nevrologisk sykdom), lener hodet på en side, ikke åpner øyet,